Zaproszenia


 

KURS KULINARNY

 
Głównym celem realizowanego projektu jest podniesienie kwalifikacji i umiejętności zawodowych poprzez ukończenie kursów kulinarnych przez  osoby dorosłe z terenu obszaru objętego ZIT AJ, w okresie od 2017.03.01 – 2018.04.30.
 
DO UDZIAŁU W PROJEKCIE ZAPRASZAMY:
 
osoby dorosłe, które w rozumieniu przepisów KC zamieszkują powiat jeleniogórski, Jelenią Górę Miasto, powiat lwówecki (gm. Gryfów Śląski, Lubomierz, Mirsk, Wleń), powiat złotoryjski (gm. Pielgrzymka, Świerzawa, Wojcieszów, Złotoryja), spełniające
co najmniej jeden z niżej wymienionych warunków:
·       posiadają wykształcenie na poziomie co najwyżej ponadgimnazjalnym (tzn.
osoby o niskich kwalifikacjach), lub
·       są w wieku 50+ i jednocześnie nie przekroczyły 74 roku życia (niezależnie od
posiadanego poziomu wykształcenia).
Każdy z uczestników projektu otrzyma wsparcie doradcze oraz szkoleniowe, które przyczyni się do podniesienia umiejętności zawodowych z zakresu - kucharz (10 dni warsztatów kulinarnych – tj. łącznie 80 godzin szkoleniowych) oraz dodatkowe wsparcie szkoleniowe podnoszące jego kompetencje ogólne (32 godziny szkoleniowe), bądź inne indywidualnie dostosowane do potrzeb każdego uczestnika.
Pierwszym etapem rekrutacji  jest wypełnienie deklaracji udziału w projekcie (wstępnej ankiety rekrutacyjnej) a następnie weryfikacja spełnienia kryteriów kwalifikujących do udziału w projekcie, jak również  ocena stopnia motywacji do udziału w projekcie.
 
W ramach oferty zostało przygotowanych 16 warsztatów kulinarnych.
Tematyka warsztatów: 
        1.     Kuchnia od podstaw  - pierwszy warsztat dla wszystkich uczestników
        2.     Burgery
        3.     Ryby i owoce morza
        4.     Makaron i dania kuchni włoskiej
        5.     Zupy
        6.     Kuchnia tajska
        7.     Sushi
        8.     Fotografia kulinarna
        9.     Organizacja przyjęcia
        10.   Dania mięsne i sosy 1
        11.   Dania mięsne i sosy 2
        12.   Obiad za 5 zł
        13.   Finger foods – przekąski
        14.   Desery
        15.   Dania fit
        16.   Dania jednogarnkowe

 

Każdy z uczestników dokonuje wyboru 10 warsztatów kulinarnych.
 
„Kuchnia od podstaw” - to zajęcia (obowiązkowe), pozostałe 9 warsztatów każdy z
uczestników wybiera samodzielnie.
 
Zajęcia będą odbywały się w siedzibie Pracowni Kulinarnej w Jeleniej Górze przy ul.
Grunwaldzkiej 72.
 
Zajęcia będą prowadzone w grupach 10-cio osobowych. Każdy z uczestników będzie miał
do dyspozycji  samodzielne stanowisko pracy. Wybrane potrawy będą przygotowywane w
grupach, jednak większość indywidualnie. Zajęcia będą trwały 8 godzin szkoleniowych
tj. 8 x 45 min (w tym przerwy na omówienie i degustację przygotowanych dań).
 
Udział w zajęciach jest w pełni finansowany ze środków unijnych, organizator szkoleń
zapewnia uczestnikom wszelkie produkty spożywcze  i narzędzia niezbędne do
realizacji zajęć.
 
Uczestnicy warsztatów zamieszkujący poza Jelenią Górą mogą ubiegać się o zwrot
kosztów dojazdów po zakończeniu projektu.
 
Każdy z uczestników projektu jest zobowiązany uczestniczyć w min. 80% zajęć
przewidzianych w ramach projektu. Każda nieobecność winna być zgłoszona
organizatorowi szkoleń.
 
Grafik szkoleń będzie dostosowany do preferencji uczestników oraz możliwości
organizatora szkoleń.
 
Trenerzy prowadzący warsztaty to osoby od lat związane z gastronomią, szefowie
kuchni, kucharze.
 
Więcej informacji na temat prowadzących znajduje się pod adresem
http://pracowniakulinarna.pl/prowadzacy/ <http://pracowniakulinarna.pl/prowadzacy/>
Pełna oferta warsztatów projektowych dostępna jest  na stronie
http://pracowniakulinarna.pl/warsztaty-projektowe/
<http://pracowniakulinarna.pl/warsztaty-projektowe/>
Regulamin rekrutacji i uczestnictwa dostępny jest na stronie biura projektu
http://www.pro4.pl/moja-przyszlosc-w-moich-rekach/
<http://www.pro4.pl/moja-przyszlosc-w-moich-rekach/>
 
Udział w szkoleniach zostanie potwierdzony odpowiednimi
zaświadczeniami/certyfikatami. 
 
W razie dodatkowych pytań jestem do Państwa dyspozycji.
 
Pozdrawiam,
 
Dorota Puć-Pietrzykowska
 
Pracownia Kulinarna
ul. Grunwaldzka 72
58-506 Jelenia Góra
tel. 607 866 103
 
www.pracowniakulinarna.pl <http://www.pracowniakulinarna.pl/>
https://www.facebook.com/pracowniakulinarnapl/
 

 

Propozycje wycieczek zagranicznych w roku 2017

1 - Lazurowe Wybrzeże i ciutka Italii